? pr [Not everyone needs to program computers.]

Na početnu stranicu! Udruga Darovitih Informatičara Rijeke Na glavni izbornik!

UCBLogo

Predstavljamo jednu od mnogobrojnih verzija Logo-a za osobna računala. Tvorac je gospodin Brian Harvey. Za ovu verziju je napisan i hrvatski help sustav koji djeluje unutar samog Logo interpretera. Pisac prijevoda help-a i hrvatskog user manual-a i nekih interesantnih dodataka UCB-u je gospodin Hrvoje Blažević. UCB je potpuno besplatan

korni500.gif (1525 bytes)

Pišite na: logo@nedir.hr

Hrvojev hrvatski prijevod User manual-a u html

OPĆENITO
UPUTE ZA POSTAVLJANJE (text datoteke sa diskete za postavljanje)
RAD SA JOVE EDITOROM (text datoteke sa diskete za postavljanje)


RJEŠAVANJE PROBLEMA S HRVATSKOM TIPKOVNICOM (dopunske upute)
DOS UCBLOGO (dopunske upute)
WIN UCBLOGO (dopunske upute)

Upute za DOWNLOAD UCBLogo-a za Hrvatsku (Linux i MS)

korni100.gif (1006 bytes)

OPĆENITO O UCBLOGO-u

slika2.jpg (10764 bytes)

 

"UCB Logo" je uvršten među dozvoljene alate na natjecanjima iz informatike. Ovih dana u školama možete postati sretni vlasnici jedne distribucije na jednoj disketi s ovom verzijom dopunjenom hrvatskim help sustavom. Strpite se molim Vas i mi ćemo uskoro dati potpune informacije gdje možete nabaviti (vjerojatno s neke web stranice) verziju "UCB Logo-a" sa prijevodom help-a i nekim drugim zgodnim dodacima. Što se tiče uputa o načinu postavljanja tog Logo-a, imate ih u samoj distribuciji u obliku tekst datoteka koje je priredio gospodin Hrvoje Blažević. Osim toga postoje i batch datoteke koje pokreću postavljanje ili sam "UCB Logo" s potrebnim parametrima. Za sva pitanja u svezi te distribucije obratite se autoru na hrvoje.blazevic@ri.tel.hr mail adresu.

Zbog pregleda načina postavljanja "UCB Logo-a", dati ćemo dva zapisa (file-a) u sklopu distribucije. Možete posjetiti i http://klub.posluh.hr/logo zbog zgodnih dodataka distribuciji ili otići na hb.kutak u sklopu ovih stranica.

(FG)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?

korni100.gif (1006 bytes)

UPUTE.TXT

 

UPUTE ZA INSTALACIJU I POKRETANJE BERKELEY LOGA

Ako čitate ovaj file znači da ste do ucbloga došli na dva moguća načina: Ili ste dobili kopiju službene diskete iz Zagreba, ili ste sa Interneta podigli file ucbl.exe sa jednog od servera u Hrvatskoj.

a) instalacija sa diskete:
Ubacite disketu u drive i napišite:
a:install dos a:
Ako upotrebljavate drive b, upišite:
b:install dos b:
Ovo vrijedi ako želite instalirati DOS (640K) verziju. Ako želite instalirati DOS Expanded verziju ili Win95/98/NT verziju upišite dosx ili win umjesto dos na komandnoj liniji.

b) ako instalirate pomoću ucbl.exe fila koji ste podigli sa Interneta kopirajte taj file u privremeni direktorij, recimo c:\temp , cd u taj direktorij sa cd c:\temp , te ga pokrenite sa ucbl.exe .Zatim napišite slično kao i pod (a) install dos , odnosno install dosx ili install win .

Koju verziju instalirati? Ukoliko imate Win95/98/NT na svom kompjuteru, svakako instalirajte win verziju. To je prava 32 bitna verzija sa najvećim mogućnostima i sasvim sigurno radi na svakom hardveru.

Ako imate barem 286 sa 1MB memorije instalirajte dosx verziju. Ona ima gotovo iste mogućnosti kao i win verzija, ali je malo problematična za pokretanje. Prije nego ju pokrenete prvi puta trebali bi startati  dos MEMMAKER i kada pita da li vam neki program upotrebljava expanded memoriju odgovoriti sa YES.

Dosx verzija ima problema i sa grafičkim modom. U većini slučajeva joj kod pokretanja treba reći koji grafički mod vaša grafička kartica podržava. Uglavnom radi ako pri pokretanja dostavite parametar VGA12, ali neki puta
treba isprobati i neke druge modove (svi su navedeni na kraju ovog filea). Ja sam ustanovio da sa Matrox Millenium II karticom dosx verziju ne mogu uopće pokrenuti u grafičkom modu (no onaj tko u kompjuteru ima tu karticu sigurno može intalirati win verziju ucbloga).

Ako imate samo DOS sa 640KB onda vam preostaje samo dos verzija. Ona obično nema problema sa grafičkim modom i obično sama postavi pravi mod.

Za pokretanje svih verzija morate biti u c:\ucblogo direktoriju.
DOS verzija se pokreće sa: bldos [VGA12 EGACOLOR ...]
DOSX verzija sa: bldosx [VGA12 EGACOLOR ...]
WIN verzija sa: blwin

Bldos, bldosx i blwin su batch filovi koji prije nego pokrenu ucblogo postave neke environment varijable koje su neophodne da bi logo funkcionirao. Ako ne želite upotrebljavati te filove, onda morate sve SET comande iz njih
prepisati u svoj autoexec.bat file.

Mogući video modovi za dos i dosx verzije:
CGAHIRES, CGAMEDRES, EGACOLOR, EGAECD, EGAMONO, EGALOWRES, HERC,
ORCHIDPROHIRE, PARADISEHIRES, TOSHIBA, TRIDENTHIRES, VEGAVGAHIRES,
VESA6A, VESA1, VESA2, VGA11, VGA12, VGA13, 8514A.

Za dodatne informacije pročitajte Brianov README file.

(HB)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?

korni100.gif (1006 bytes)

EDITOR.TXT

 

KRATKA UPUTSTVA ZA RAD SA JOVE EDITOROM

Prvo zašto uopće upotrijebiti Jove, a ne recimo edit? Ukoliko radite sa DOS verzijom ucbloga, onda zapravo i nemate izbora, jer je edit editor prevelik i prespor.

Jove - stoji za Johnatan's Own Version of Emacs - dakle je mala i veoma brza verzija emacs editora. Jedini problem kod toga je što će svi oni koji nisu nikada radili na UNIX-u morati naučiti par novih sekvenci na tipkovnici. No ni to neće biti teško, jer vam treba svega desetak komandi.

Sekvence ću označavati ovako: C-c, C-x C-s, C-x i, Esc > ...

C-c znači: stisni i zadrži Ctrl tipku te pritisni c tipku.

C-x C-s znači: stisni i zadrži Ctrl tipku te pritisni x tipku. Odmah zatim stisni ponovo i zadrži Ctrl tipku te pritisni s tipku.

C-x i znači: stisni izadrži Ctrl tipku te pritisni x tipku, pusti obje te pritisni i tipku.

Esc > znači: Pritisni i pusti Esc tipku, a zatim pritisni > tipku.

Najvažnije komande:

==========================================================================

C-c : Spremi file na disk, izađi iz editora i vrati se u Logo.

C-x C-s : Spremi file na disk, ali ostani u editoru.

C-x C-w : Spremi file na disk, ali pod drugim imenom - Jove će pitati za ime.

C-x C-f : Otvori novi file u editoru - Jove će pitati za ime.

C-x i : Ubaci file na mjesto kursora - Jove će pitati za ime.

C-a : Pomakni kursor na početak linije.

C-e : Pomakni kursor na kraj linije.

PgUp : Pomakni kursor za ekran gore.

PgDn : Pomakni kursor za ekran dolje.

Esc > : Skoči na kraj file-a.

Esc < : Skoči na početak file-a.

C-k : Ubij liniju teksta od kursora do kraja linije.

C-x C-r : Označi pocetak regije teksta - zatim postavi kursor na kraj željene regije. Nakon toga pritisni

C-w : da bi ubio označenu regiju teksta.

C-y : Povrati liniju ili više njih (zadnjeg ubijenog teksta) na mjesto kursora.

C-g : Poništi započetu komandu.

==========================================================================

Evo - ovo je otprilike sve što vam treba. < hrvoje.blazevic@ri.tel.hr >

(HB)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?

korni100.gif (1006 bytes)

RJEŠAVANJE PROBLEMA S HRVATSKOM TIPKOVNICOM POD DOS-om

Kako je Brian Harvey amerikanac, dok je stvarao UCBLogo, nije razmišljao o nama- hrvatima. Pokušao sam pokrenuti njegov Logo u DOS-u i naišao na neke probleme. Neki su se rješili intervencijom gospodina Hrvoja Blaževića (potpuna integracija hrvatskog help-a, uključivanje Jove-a, postavljanje potrebnih sistemskih varijabli, ...), ali ne i problem hrvatske tipkovnice. Naime, kad se uključi UCB za osnovnu memoriju (640 K) pomoću BLDOS.BAT nema problema u radu, ali ima ako želite koristiti verziju za Extended memoriju (BLDOSX.BAT) . Na mojim računalima u školi (386-ice s 2Mb RAM-a) treba za pravilan rad osloboditi što više RAM-a za Logo. To nije nikakav problem s funkcijskom tipkom F5 za preskakanje uobičajene konfiguracije, ali gubimo raspored znakova na hrvatskoj tipkovnici. Tako sam se bacio na posao i podesio CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT za višestruki izbor. Želio sam uključiti pri podizanju sistema izbornik kojim odlučujem želim li raditi s UCBLogo-m, pa mi treba što više slobodne radne memorije i naša tipkovnica, ili raditi s ostalim programima (među njima i Win 3.1). Ovo sam rješio brzo, ali je iznenađenje čekalo na kraju. Kad sam pokrenuo Logo za extended memoriju, naša je tipkovnica radila, ali ne i u SplitScreen modu. Pritiskom na neke tipke (sva naša slova i neke kombinacije s AltGr tipkom) nasilno se prekidao  rad s Logo-m. Znači, opasno je dirati naša slova u grafičkom ekranu (??). Eto, možda vaše računalo ne radi takove probleme. Ako radi, pišite mi kako ste ih riješili ( fredi@dir.hr ). Za one koji više cijene našu tipkovnicu i njezin raspored (ako postavite američki raspored, problema nema) i spremni su ne dirati naša slova dok rade u grafičkom (SS) ekranu, evo kako mogu podesiti CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT zapise.

CONFIG.SYS----------------

[MENU]

MENUITEM=NORMALNO, NORMALNA KONFIGURACIJA
MENUITEM=UCBLOGO, UCBLOGO KONFIGURACIJA
MENUCOLOR=15,1
MENUDEFAULT=NORMALNO, 40

[NORMALNO]
...ovdje prepišite ili prekopirajte sadržaj vašeg dosadašnjeg config.sys...

[UCBLOGO]
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
COUNTRY=38, 852, C:\DOS\COUNTRY.SYS
DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)

[COMMON]

KRAJ CONFIG.SYS----------

AUTOEXEC.BAT---------GOTO %CONFIG%

:NORMALNO
... ovdje prepišite ili prekopirajte sadržaj vašeg dosadašnjeg autoexec.bat
GOTO END

:UCBLOGO
@echo off
PROMPT $P$G
MODE CON CODEPAGE PREPARE=((852) C:\DOS\EGA.CPI)
MODE CON CODEPAGE SELECT=852
C:\DOS\KEYB yu
CD UCBLOGO
BLDOSX
GOTO END

:END

KRAJ AUTOEXEC.BAT---------

Uočio sam jedan problem na Samsung-ovim PC-ima s 80286 procesorom (vrlo staro, kažete). Na njima imam  1M RAM-a i postavljenu verziju za 640 K - BLDOS.BAT. Kada se uđe u SS, dobijemo neproporcionalnu sliku. Tako kvadrat izgleda poput pravokutnika. Rješenje je vjerovatno igranje sa SET FG_DISPLAY=? varijablom. Pogledajte BLDOS.BAT i upišite vrijednost koja će Vama odgovarati.

(FG)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?

korni100.gif (1006 bytes)

DOS

Već je napisano dosta o mogućim problemima s UCBLogo-om pod MSDOS-om. Ovi problemi su posljedica činjenice da je UCBLogo originalno nastao za Unix i da je situacija s našim računalima i njihovim komponentama dosta šarena. Kako je UCBLogo freeware, ne možemo zamjeriti autoru što se nije bavio svim mogućim dalekoistočnim hardverajem. Ako želimo podesiti UCBLogo, možemo uzeti source (izvorni) kod i podesiti sami. Iz dosadašnjeg iskustva u razgovoru s kolegama, ne mogu Vam garantirati da će sve funkcionirati na svim našim PC-ima koje imamo u školama. Ako ste došli do nekog problema i pronašli rješenje slobodno mi pišite . Vaše rješenje će možda pomoći nekome. Ja ću ovdje (na ovim stranicama) postaviti tekstove koje ćete poslati. Unaprijed Vam zahvaljujem.

Kolega Boris Turjak iz Novog Vinodolskog mi je prijavio neke potpuno druge probleme kod pokretanja obje DOS verzije pri normalnom podizanju sistema. Ako se preskoči CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT, problema više nema (naravno ostajemo bez našeg rasporeda slova). Jedino najbolje rješenje je eksperimentiranje.

U početku će Vam možda biti čudan rad s editorom "Jove", postavljen od strane Briana Harveya (može se promjeniti po Vašoj želji). Najviše zbunjuje komunikacija Logo-a i samog editora za one koji su se navikli na rad s PCLogo-m. U čemu je posebnost?

Kako je Jove Unix editor, za ostvarivanje akcija u njemu koristimo razne kombinacije s Control tipkom (pogledajte pripadajući text). U DOS-u nemamo mogućnost rada s mišem i nemamo izbornike. Ali to nije najvažnija razlika. Važnije je kako se ostvaruje prebacivanje onoga što je u njemu napisano u radni prostor Logo-a. Ako ostavite onako kako je u svojoj distribuciji namjestio gospodin Blažević , privremeni direktorij (kazalo) je C:\TEMP i u njemu se nakon prvog pokretanja Jove-a iz Logo-a nalazi TEMP.TXT zapis. Ovo je radni zapis (file) i svaka procedura koja se nalazi definirana u njemu, pri izlasku iz Jove-a (Control+C), naći će se u radnom prostoru Logo-a. To znači da ćete ih moći dobiti s komandom POPS (Print Out Procedures). U TEMP.TXT zapisu radimo naše projekte i provjeravamo ih povremenim pokretanjem i provjerama u Logo Interpreteru.

Kad smo zadovoljni s rezultatom, projekt (Logo program) možemo snimiti na čvrsti disk iz Logo-a s LOAD ili iz samog Jove-a (kombinacijom Control+X, Control+W) . Nije važna extenzija zapisa. Program možete zapisati kao IME, IME.LGO, IME.LG i slično. Zatim se možemo vratiti u Logo i izaći iz njega. Kada slijedeći put iz Logo-a uđete u Jove s EDIT, naći ćete u njemu opet TEMP.TXT sa sadržajem prije stvaranja zapisa IME. Normalno, kako je TEMP.TXT radni (ono što je u PCLogo-u NONAME.LGO), njega možete preurediti jer se vaš program nalazi siguran u zapisu IME. Važno je znati i to da se samo TEMP.TXT sprema u C:\TEMP direktorij (kazalo). Zapis IME i svi vaši zapisi kojima ćete dati neko ime idu u C:\UCBLOGO direktorij (kazalo).

Malu neugodu u početku može stvarati slijedeća situacija. Pretpostavimo da ste uređivali program u Jove-u pod TEMP.TXT i provjeravali ga tu i tamo u Logo-u. Stvorili ste dvije procedure LILO i LILA. Tada ste odlučili spremiti ga na čvrsti disk pod imenom LINUS.LG. Otišli ste u Logo i upisali POPS. Dobili ste te dvije procedure. Vratili ste se u Jove i dopisali treću proceduru LILI, pogledali na dno zaslona i vidjeli da više ne obrađujete LINUS.LG, već opet TEMP.TXT zapis. Smatra se da samo gotove projekte spremate, pa ako odlučite raditi dalje radite u radnom zapisu i onda ponovo spremite projekt pod istim predhodnim imenom ili nekim drugim. U ovom slučaju procedura LILI neće biti na čvrstom disku, već samo u radnom prostoru i u radnom zapisu u C:\TEMP direktoriju (kazalu).

Zaista zbunjujuća situacija u početku može biti ovo. Nakon pokretanja Logo-a ušli ste u Jove i učitali zapis (file) sa čvrstog diska, recimo LINUS.LG zapis sa sve tri procedure (pomoću Control+X, Control+F). U njemu ste dopisali četvrtu proceduru LELE. Kod pokušaja izlaska iz Jove-a ćete dobiti poruku koja kaže da su neki zapisi (u Jove-u: "Some buffers haven't been saved; leave anyway?") nisu spremljeni na čvrsti disk. Ako odgovorite potvrdno i u Logo-u nakon toga upišete POPS, u radnom prostoru Logo-a nećete imati LELE ni ostalo. Biti će samo ono što je bilo u TEMP.TXT zapisu prije nego što ste učitali LINUS.LG. Povratkom u Jove nećete spasiti LELE, a k tome ćete u njemu opet zateći TEMP.TXT zapis. Spremajte prije odlaska iz Jove-a.

Da se ovaj tekst ne bi oduljio, upućujem Vas da sami eksperimentirate što se događa u drugim situacijama. Morate biti svjesni i potrebe korištenja komandi LOAD i SAVE u Logo-u. Recimo, ako ste pokrenuli Logo i učitali s LOAD "LINUS.LG zapis sa čvrstog diska, on se neće naći u Jove-u. Tamo će biti TEMP.TXT, a procedure iz LINUS.LG ćete prebaciti u Jove s EDALL. Ali one će se naći u Jove-u u zapisu TEMP.TXT. Sretan Vam rad želim i nemojte zaboraviti da je Logo rekurzivan jezik.

(FG)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?

korni100.gif (1006 bytes)

WINDOWS 95/NT

Ako ste odlučili postaviti i koristiti UCBLogo za ovaj OS, i imate BLWIN.BAT za njegovo pokretanje, nećete imati muke s Jove-om (šalim se, Jove je u stvari vrlo dobar). To je stoga što je kao editor za Logo postavljen (pomoću BLWIN.BAT) Notepad.exe . A njega znate koristiti. Potrebno je samo napomenuti da možete ostaviti extenziju .TXT i za Logo zapise. Jedina nezgodna situacija bi mogla biti činjenica da Notepad, kad odlučimo koristiti Save As, sprema Logo programe u C:\TEMP. A mi moramo prvi puta promjeniti lokaciju. Što je malo više posla kod spremanja. Osim ovoga, situacije su slične kao i u radu s DOS verzijama i njihovom editoru Jove. Malo je čudnija zbog gore rečenog, što se može jednostavno rješiti promjenom linije

set TEMP=c:\temp

u BLWIN.BAT u novu koja određuje privremeni folder tamo gdje se nalazi i sam UCBLogo, znači:

set TEMP=c:\ucblogo

Morate biti oprezni da Vam se ne dogodi nešto čudno s računalom nakon prestanka korištenja Logo-a u ostalim programima (osobito DOS programima koji originalno koriste neki drugi privremeni direktorij).

Znate da Notepad nije jako dobar editor (pogotovo zbog ograničenja duljine zapisa u njemu- oprostite web master-i), pa možete umjesto njega prijaviti i Wordpad (??). Ali spremajte Logo programe u DOS text formatu, a ne Word 6.0 formatu. Znate već zbog čega. Moram biti iskren, meni nije Wordpad funkcionirao, iako sam upisao WRITE.EXE na traženom mjestu u BLWIN.BAT-u.

Sada malo o sitnim slovima u Logo-u. Kad ga pokrenete u tekstualnom ekranu se piše dosta sitnim slovima, koje nikako ne bi valjalo ostaviti vašem djedi. Znači ako cjenite starije s ponešto oslabljenim vidom, ispravite to. Napišite u BLWIN.BAT zapis slijedeću liniju:

set LOGOFONT=oem

Nažalost, ja sam ovime izgubio naša slova. Pokušajte i s ovim eksperimentirati.

Kad sve podesite napravite i shortcut do BLWIN.BAT koristeći pri tome mogućnost promjene ikone. Najbolje bi bilo izabrati onu koja ide uz UCBWLOGO.EXE jer se u stvari on na kraju pokreće.

Svima toplo preporučujem Windows 95/NT verziju jer je 32bitna i zbog njenih dopunskih prednosti pred DOS verzijama, a u svezi Cut, Copy i Paste mogućnosti (normalno samo u editoru). Svi koji smatraju da im je ovo previše podešavanja mogu koristiti MSWLogo. Njegove karakteristike možete saznati također na ovim stranicama.

Na kraju, ovako izgleda moj BLWIN.BAT:


set TEMP=c:\ucblogo
set EDITOR=Notepad.exe
set LOGOLIB=c:\ucblogo\logolib
set LOGOHELP=c:\ucblogo\helpfile
set LOGOFONT=oem
cd c:\ucblogo
ucbwlogo.exe

(FG)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?

korni100.gif (1006 bytes)

DOWNLOAD UCBLogo-a I UPUTE

MS DOS, WIN 95/98/NT

Prije samog "download-a", pročitajte ove upute. Bilo bi najbolje kada bi otisnuli sadržaj čitave stranice na pisaču i nakon toga započeli postupak kopiranja datoteke na Vaš čvrsti disk.

1. Kliknite na donji link;

2. Izaberite "Save this program to disk" i gumb "OK";

3. Izaberite mjesto na Vašem čvrstom disku gdje ćete kopirati, gumb "Save" i pričekajte kraj postupka;

4. Odite do dobivene kopije (EXE datoteka) na Vašem disku, te je pokrenite;

5. Pod "Unzip to Folder" je već određeno "a:" (disketa) ili promjenite po želji na vaš čvrsti disk (npr. c:\postavi);

6. Ako ste prihvatili "a:", ubacite praznu, formatiranu disketu i kliknite na gumb "Unzip";

7. Pričekajte, kliknite na gumb "OK" i "Close";

Dobili ste disketu (instalacijsku) pomoću koje možete postaviti UCBLogo željene verzije (DOS, DOSX ili WIN) po uputama. Upute se nalaze na samoj disketi u zapisu UPUTE.TXT ili gore. Disketu ćete koristiti za postavljanje na čvrste diskove drugih računala.

OVO ĆE POKRENUTI DOWNLOAD UCBLogo (HR- MS)

 

UNIX/FreeBSD/Linux

Sada slijedi link za OS-ove za koje je UCBLogo originalno i napisan. Potrebno je  zapis (file) koji ste download-irali kopirati u neki pogodni direktorij, npr.:

/usr/local/BUILD/

i odpakirati ga. Dobiti ćete README.HR u kome su napisane daljnje instrukcije.

fredi1.gif (5940 bytes) UCBLogo (HR- Linux, FreeBSD)

 

(FG)

Ja idem na vrh stranice, a Vi?