Na početnu stranicu! Udruga Darovitih Informatičara Rijeke Na glavni izbornik!

novosti

Ova je stranica još u pripremi.

Koristim priliku za pojašnjenje čitavog projekta na ovim stranicama, pa Vas molim da obratite pažnju na daljnji tekst.

Nikako se nisam mogao složiti sa stanjem i programom informatičke edukacije u našim školama vezano za programiranje, osobito programskim jezikom logo u OŠ. Sudjelujem na državnim natjecanjima preko deset godina i imam priličnih uspjeha u pripremi djece osnovnoškolske dobi. Učio sam ih, u početku, programirati basic, pascal i, na kraju logo. Osobno pripadam generaciji studenata koja je bila sretna kada bi im se pružila prilika pomalo čeprkati po nekom IVEL ULTRA računalu sa ugrađenim basicom, programskim jezikom koji sam upoznao još u srednjoj školi "programirajući" na ploči (onoj zelenoj, prašnjavoj). Nakon toga su došli "sretni dani" kada sam u školi (zaposlio sam se odmah u OŠ) pokretao pascal na ZX Spectrum 128 K računalu. Čak sam na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (sada "Filozofski fakultet") demonstrirao pred profesorom kako to radi pascal program za icrtavanje krivulja (matematička analiza podataka) na tom zgodnom računalu koji je u našim školama vrlo prihvaćen.

Na tom istom računalu smo čisto slučajno nabavili i počeli izučavati programski jezik LOGO. Kako sam za vrijeme studija imao kolegij koji se pomalo bavio njime, odmah sam veselo pojasnio osnovne KORAKE u logu svojim učenicima. Naravno, proceduralnost jezika sam počeo odmah poistovjećivati s pascalom. Jedino mi se činilo da je grafika u logu daleko bolje rješena. Znači, mislio sam (kao i svi ostali do dan danas) da je logo zgodan za edukaciju djece, ali pascal je ipak ozbiljniji. Pri tome je jedan od argumenata u prilog pascalu bila mogućnost izrade .exe datoteka (compile). Sjećam se kako sam se sretno bavio izradom igara u pascalu, ozbiljnim programiranjem (aplikacija koja se koristila pri obradi podataka međunarodne rally utrke "opatijska riviera") i poučavanjem pascala u školi.

Tada se dogodilo, sasvim slučajno, upoznavanje gospodina Hrvoja Blaževića, čiji sin je bio moj učenik na tečaju u Rijeci. Hrvoje mi je pojasnio neke činjenice u svezi loga (to čini još uvjek) i uputio me na čitanje knjige gospodina Bryana Harveya. Tada se dogodilo pravo otkrivanje tog izuzetnog programskog jezika.

Do danas se Hrvoje (koji je stalni suradnik na ovim stranicama) koji se bavi problemima rekurzije i programskim jezikom sheme, i ja trudimo promjeniti mišljenje kolega edukatora i organizatora natjecanja o ovom programskom jeziku. Oni još uvjek, nažalost, misle da je pascal "bolji i ozbiljniji" jezik, a još gore je da to smatraju i za basic. Logo je po njima samo zgodna igračka?! Kako protumačiti da se smatra da je na natjecanjima za rješavanje basic/pascal zadataka potrebno 3 sata, a za logo je dovoljno 2 sata- za isti broj zadataka? Kako protumačiti da su službena rješenja za logo zadatke puna grešaka i neprihvatljivog kopiranja stila kodiranja iz pascala u logo kod? Logo ima drugačiji stil i nema nikakve veze sa pascalom!

Zato su nastale ove stranice!!

NE DA BI SE NETKO UVRIJEDIO JER UKAZUJEMO DA SE LOŠE KORISTI LOGOM I LOŠE GA TUMAČI, VEĆ DA BI SE UKAZALO NA PRAVU VRIJEDNOST LOGA I DA BI SE SVI MI (OSOBITO UČITELJI U ŠKOLAMA) POKRENULI NAPRIJED.

Opatija, 6.lipnja 2000. godine

Fredi Glavan