? pr [Not everyone needs to program computers.]

Na početnu stranicu! Udruga Darovitih Informatičara Rijeke Na glavni izbornik!

MSWLogo

Predstavljamo jednu od mnogobrojnih verzija Logo-a za osobna računala. Tvorac je gospodin George Mills. On je napisao ovu verziju za Windows operacijske sustave oslanjajući se na UCBLogo u dogovoru s Brianom Harveyem tvorcem UCB-a. Mills je prilagodio sučelje Windows standardima i dodao multimedijalne mogućnosti. Velika novost je uvođenje trodimenzionalnog načina rada u grafičkom ekranu. MSW je potpuno besplatan.

korni500.gif (1525 bytes)

Pišite na: logo@dir.hr

slika1.jpg (25656 bytes)

Sučelje (GUI) se sastoji od dva potpuno samostalna prozora. Prvi prozor "MSWLogo screen" možemo smatrati samim Logo-om, ne zbog važnosti, već zbog toga jer se na njemu nalazi osnovna izbornička traka s opcijama: File, Bitmap, Set, Zoom i Help. U sredini radnog prostora ovog prozora nalazi se mali jednakokračni trokut. To je kornjača, grafički pokazivač (cursor) koja "trčkara" po radnom prostoru. Ovo možemo zamisliti kao papir, u početku postavljen na bijelu boju (boja se može i promjeniti). Papir je širi od prozora, pa se vidi samo njegov manji dio. Ostatak se može pregledati tako da se pomoću uspravnog ili vodoravnog kliznika na klizničkim trakama pomičemo na željeni dio papira.

Sam glavni prozor se može smanjiti ili povećati ili spustiti na zadaćnu letvicu (Taskbar Windows-a), ili pak potpuno zatvoriti (prekidamo rad s MSW Logo-om) pomoću odgovarajućih gumbi. Ovo su standardne radnje za sve Windows 95 programe. Oni koji ih nisu savladali, mogu ovdje dobiti osnovne instrukcije. Međutim, ako nisu dovoljno odvažni, bilo bi bolje da pročitaju neku od knjiga koje se bave Windows 95/98 sustavom. Spomenuti gumbi za te radnje nalaze se u gornjem desnom kutu "MSWLogo Screen" prozora.

Rekli smo da se kornjača pomiče po papiru. Ona to čini samo onda ako joj mi to odredimo. Mjesto gdje najizravnije komuniciramo s kornjačom se nalazi unutar drugog otvorenog prozora naziva "Commander" (zapovjednik). Uloga tog prozora je da u njemu pomoću tipkovnice utipkavamo komande. Odmah moramo naglasiti da to nisu samo komande kornjači, već komande Logo-u (njegovom interpreteru). "Commander" se sastoji od dijela u koji ukucavamo komandu, dijela gdje se nalaze gumbi za kontrolu procesa i dijela koji pokazuje minule komande. Minule su one komande koje je interpreter izveo nakon našeg ukucavanja komande i pritiska na tipku "enter" na slovištu. U dijelu za minule komande se mogu vidjeti i neki rezultati procesa. To znači, ako damo nalog Logo-u da nam izračuna koliko je 2+3, on će rezultat 5 ispisati u prozoru "Commander", i to u dijelu za minule komande. Mjesto ispisa komandera je sivo i ima također dvije klizne trake s kliznicima. Ove su trake potrebne stoga što može biti više minulih ispisa koji nakon određenog broja nisu više vidljivi. S desne strane komandera se nalaze gumbi kojima možemo kontrolirati aktivne procese u interpreteru Logo-a. To znači da teoretski možemo zadati da nam se izračuna 3+3+3+3+3+3+3+3+3+3, i brzim pritiskom na gumb "Halt", zaustavimo proces izračunavanja prije nego što se dobije rezultat 30.

Važno je uvidjeti da se položaj komander prozora može mijenjati tako da ga odvučemo kliknuvši mišem na naslovnu traku. Zadržimo pritisnuti lijevi gumb miša i odvučemo prozor komandera na novo mjesto. Osim te radnje, pomoću komanderovih gumbi, u njegovom gornjem desnom kutu, možemo ga smanjivati maksimalno povećavati ili maksimalno smanjiti. Potpuno ga zatvoriti ne možemo. On se zatvara jedino zajedno s glavnim "MSWLogo Screen" prozorom onda kada "izlazimo" iz Logo-a.

Ja idem na vrh stranice, a Vi?